12 januari 2024 Marketing CYT

Eerste door AI geschreven NL short film

Kan AI de menselijke scriptschrijver vervangen? Onze talenten zochten het uit!

Kan de Artificial Intelligence (AI) van nu al een volledig filmscript schrijven? Dat vroegen enkele acteurs, actrices en hun agenten van Claim Your Talent zich gezamenlijk af. En dan zit er maar één ding op: een studio afhuren, bij elkaar komen, een laptop meenemen en ChatGPT de opdracht geven om een volledig script te schrijven voor een short film. Een script dat vervolgens vlak daarna door henzelf kan worden gespeeld en geproduceerd.

Het experiment

Tijdens het experiment ontstond er al heel snel een soort natuurlijke rolverdeling. Waar de ene sceptisch was, bleek de andere optimistisch. Maar stuk voor stuk waren ze vooral heel nieuwsgierig. Dus na diverse opdrachten voor ChatGPT, vervolgopdrachten, kritische feedback naar elkaar en de computer, rolde er een script uit de printer. En zonder ook maar iets aan te mogen passen, hebben onze acteurs en actrices dit script vrijwel direct ten tonele gebracht.

In deze video ’the making of Kamer 217′; geschreven door ChatGPT en geproduceerd door Terry van Claim Your Talent.

De short film

De door ChatGPT geschreven short film bestaat uit 7 scènes: twee groepsscènes, vier dialogen en een scène met daarin 3 talenten. Allereerst volgde wat gestuntel en gelach om de kwaliteit van het script. Vervolgens werden de scènes zorgvuldig ingestudeerd en vrijwel direct ten tonele gebracht. Veel tijd voor voorbereiding was er dus niet. Maar de knop werd omgezet met een professionele en serieuze aanpak door ervaren acteurs en actrices. Zo is de eerste Nederlandse door AI geschreven short film een feit. So without further ado…”Kamer 217″ by ChatGPT & CYT:

De short film ‘Kamer 217’. Geschreven door AI, geacteerd door onze talenten en geproduceerd door Claim Your Talent.

Starring:

Is de menselijke scriptschrijver vervangbaar?

Artificial Intelligence ontwikkelt zich in een tempo dat niet bij te houden is. Van geavanceerde chatbots tot zelfrijdende auto’s; de impact is groot en zal blijven groeien. Maar in de filmindustrie is de inzet van AI tot nu toe nog beperkt gebleven. En terecht vinden de acteurs van Claim Your Talent tot zover:

Ervaringsdeskundigen

“De short film ‘Kamer 217’ roept de vraag op of AI al wel in staat is om een boeiend en betekenisvol verhaal te creëren’, aldus Lara Coret. “Inclusief de logica, diepere lagen en een juiste verhaallijn” zo vult Diego González-Clark aan. Hoewel Artificial Intelligence tot op zekere hoogte menselijke creativiteit al wel lijkt na te kunnen bootsen, is de mens als scriptschrijver voorlopig nog zéker niet vervangbaar, zo concluderen onze acteurs en actrices. Maar de ontwikkelingen gaan zoals gezegd razendsnel. Want op het moment dat wij ‘Kamer 217’ aan het monteren waren, wees Remco Teer ons echter al op Livy die een volwaardige kunstmatige scriptschrijver beweert te bieden.

Nieuwsgierigheid

Onze ervaring met AI wekt hoe dan ook meer nieuwsgierigheid op over wat de toekomst allemaal nog in petto heeft voor de entertainmentindustrie. Onze talenten hebben er allemaal hun mening over en vertellen hier graag over, maar blijven toch echt het liefst werken voor mensen van vlees en bloed. Nodig ze gerust eens uit!

getalenteerde acteurs en actrices

Zouden dit de nieuwe gezichten voor één van jouw projecten kunnen zijn? Wil jij werken met ervaren en getalenteerde acteurs & actrices? En durf jij te gaan voor wat nieuwe gezichten op televisie? Als het aan ons ligt, wordt het welbekende ensemble aangevuld met onze Diego, Lara, Lisa, Nyncke en/of Remco!

Uitzonderlijk talent verdient een breed publiek. We komen daarom graag eens op de koffie om meer over onze ongekende talenten te vertellen. Hopelijk tot gauw!

Contact opnemen?
  • Vrijblijvend gesprek?